ZADNJE BESEDE

Presenetilo vas bo, s kom je Tito želel govoriti v bolnici tik pred smrtjo

Ko je ležal v ljubljanskem kliničnem centru, je želel govoriti z duhovnikom. Cerkev je to nalogo zaupala duhovniku Frančku Križniku.
Fotografija: Imel je velik vpliv v svetu. FOTO: Str Reuters
Odpri galerijo
Imel je velik vpliv v svetu. FOTO: Str Reuters

Josip Broz Tito je bil ena izmed markantnejših oseb svojega časa. Še danes se ga večkrat omenja, pa čeprav je od njegove smrti 4. maja leta 1980 minilo že več desetletij. O njem je knjigo napisal tudi slovenski pisatelj Žarko Petan in v njej razkril zanimive podrobnosti o njegovem življenju. Hrvaški spletni portal vecernji.hr  je pisal o zanimivi podrobnosti iz omenjene knjige, ki ima naslov Čudovito življenje Josipa Broza Tita.

Kot je v knjigi zapisal Petan, je Tito v času, ko je ležal v ljubljanskem kliničnem centru, želel govoriti z duhovnikom. Cerkev je to nalogo zaupala duhovniku Frančku Križniku. A ko se je Križnik odpravil k Titu, je naletel na težavo. Titova varnostna služba mu ni pustila, da pride k velikemu vodji. Tito je nato ponovil željo in Križnik je lahko prišel k njemu. Z njim je nato opravil daljši pogovor.

Križnik je kmalu za tem odšel v Nemčijo, kjer je v ne popolnoma razjasnjenih okoliščinah umrl. Omenja se, da je bila za njegovo smrt kriva prometna nesreča. 

Kot so dejale nekatere priče, naj bi bil Tito skrivni vernik in krščanski mistik. 

Titove zadnje besede

Precej let po Titovi smrti so bile javnosti razkrite tudi zadnje besede, ki jih je predsednik SFRJ in Zveze komunistov izrekel pred smrtjo. Razkril jih je zdravnik Milomir Stanković, takratni dežurni zdravnik ob njegovi postelji, ki je o dogodkih pisal v knjigi Tito med življenjem in smrtjo.

»Ko je videl, da je vse propadlo, so bile njegove zadnje besede: Kaj je smisel vsega tega,« je dejal Stanković in za RTS pojasnil še: »Ne vem, ali je bilo to povezano z njegovimi odločitvami ali z zdravniki, ki so mu obljubljali, da bo terapija delovala.«

Preberite še:

image_alt
Zakaj Jovanka in Tito nista imela otrok

image_alt
Tito je to pesem prepovedal, razlog je neizmerno žalosten (VIDEO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije